Üdvüzlünk weboldalunkon!

Konyhapult világítása LED szalaggal? Hogyan? Milyet? Hova?

A konyhapult megvilágításának biztosítása, egy modern konyha elengedhetetlen feltétele. Amennyiben a konyhapult fölött konyhaszekrények sorakoznak, a természetes fény, vagy a mennyezet fényforrásaiból érkező fény nem tud olyan mértékben eljutni a dolgozófelülethez, hogy azt igazán kényelmesen lehessen használni. Ilyen esetben a legmegfelelőbb megoldás, a fölső konyhaszekrények aljára szerelt, a pult teljes felületét lekövető LED szalag kiépítése.

Hogyan történik a LED szalag kiépítése? Ez a lépés az egyedi konyhabútor beszerelésének utolsó mozzanata. A már beszerelt fölső szekrénysor aljára a szakember fölcsavarozza a méretre szabott alumínium fém profilt, melyben a LED szalag futni fog. A fém profil alkalmazása azért fontos, mert ez biztosítja a LED szalag hűtését. A magasabb teljesítményű LED szalagok (9,3W/méter fölött), hűtés nélkül rövid időn belül (akár 1 éven belül) használhatatlanná válnak. Illetve a fém profil lehetővé teszi egy opálos szilikoncsík beépítését, mely amellett, hogy esztétikailag szebb látványt nyújt, elveszi a LED szalagokra jellemző „karácsonyfa izzó” hatást.

A LED szalagok kiépítéséhez szükség van 1db konnektorra, vagy egy dugalj nélküli 220V-os fali kiállásra. Az elektromos kiállást célszerű olyan helyre helyezni, mely nem látható, tehát ideális lehet a konyhabútor teteje, vagy beépített mikró mögötti rész, esetleg a beépített elszívó modulja, ahol egyébként is más szerelvények és kábelek futnak. A LED szalag működtetéséhez 12V-ra van szükség. A 220V-os elektromos kiállásra a szakember ráköti a 12V-os adaptert, melynek másik vége a LED szalagban végződik. A My-Kitchennél a konyhabútoraink fölső szekrényei úgy vannak kialakítva, hogy mögöttük a kábelek szabadon vezethetőek legyenek, így azok nem csúfítják az összképet, és a LED kiépítése a konyhabútor beszerelését követően bármikor elvégezhető.

De hogyan történik a LED szalag kapcsolása?
Legegyszerűbb esetben (ez főleg új építésű vagy frissen felújított lakásokra jellemző) a LED szalag kiépítése meg van alapozva a falban. Ez azt jelenti, hogy van számára 220V-os fali kiállás, vagy valahol egy villanykapcsoló. Ebben az esetben a szakember beköti a LED szalagot a hálózatra és az egyszerűen működtethető a fali kapcsoló segítségével. De mi a teendő ha nincs fali kapcsoló, vagy még 220V-os kiállás sincs?

Ebben az esetben sem szabad elkeseredni. Egy darab 220V-os konnektor mindig akad a konyhabútorban, vagy annak környékén, melyet lehet használni a LED szalag áramellátására. A világítás kapcsolása pedig megoldható egy közelítőkapcsoló szenzorral, melyet a LED szalag alumínium profiljába szerelünk be. Az ilyen kapcsolók érintés nélkül képesek be és ki kapcsolni a LED szalagot, anélkül, hogy bármit is meg kelljen érintenünk. Kezünket csupán 5-10cm-es távolságban meg kell lendítenünk a szenzor közelében és az elvégzi a dolgát, ezen felül erősíteni és gyengíteni is tudjuk segítségével a pultvilágítást. Igazán kényelmes megoldás, melynek megvalósításában segíteni tudunk.

Milyen LED szalagot válasszak?
Tapasztalatunk szerint a konyhapult világítására tökéletesen megfelelő a 9,3Watt/méter teljesítményű LED szalag. Ennek fényereje, hozzávetőleg 700-1000 lumen között mozog. Fontos szempont a fény tónusa, ami azt jelenti, hogy hideg fehér, természetes fehér, vagy meleg fehér LED szalagról beszélünk. Sokszor a konyha és a környezet meghatározza a LED szalag melegségét. Saját megjegyzésünk, hogy a hideg fehér és természetes fehér LED szalagoknak neonizzóhoz hasonlítható hatásuk van, így ha meghittebb, otthonosabb légkört szeretnénk a konyhában, mindenképp meleg fehér LED szalagot javaslunk.

Egyedi konyhabútort szeretnél?

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Oszd meg a bejegyzést!

Talán ez is érdekel:

Legyen a konyhád tökéletes lenyűgöző időtálló

Miben segíthetünk?

Bárminemű kérdés esetén, szívesen állunk rendelkezésedre!